Evanghelii Nașterii Lui Iisus Hristos

From the Parish Priest – Păr. Romey Rosco

Numai doi evanghelişti vorbesc despre naşterea lui Iisus Hristos, dar din perspective diferite.  Sf. Luca se centrează pe Sfânta Fecioara Maria, în timp ce Sf. Matei acordă o importanţă mai deosebită lui Iosif.  Fiecare din ei au scris independent unul faţă de altul.  (Sf. Matei a fost apostol original, în timp ce Sf. Luca a fost doar coleg de muncă [misionara] cu Sf. Pavel.)  Lucrările lor sunt ca două portrete a aceluiaşi subiect, realizate de doi oameni diferite, cu inspiraţie de la Sfântul Duh.

Cuvintele lor sunt printre cele mai cunoscute şi iubite din Noul Testament, capturând imaginaţia atât celui tânar, cît şi celui bătrân.  Există valoare în fiecare portret (din fiecare Evanghelie) care ne face să înţelegem mai bine Cuvântul lui Dumnezeu.

Nu lăsaţi Genealogia Mântuitorului din primul capitol a lui Matie să vă facă să nu mai continuaţi.  El a vrut să dovedească că Iisus este Mesia cel mult aşteptat, descendent din Regele David.  Pe de altă parte Sf. Luca a scris despre Iisus ca Fiu al lui Dumnezeu.

Aceasta fiind spuse, citiţi amândouă Evangheliile ca să înţelegeţi mai bine naşterea lui Iisus Hristos, Dumnezeu şi Om.

 
From The Weekly Bulletin, Vol. XXXIX No. 52, 23 December 2012
Sts. Peter & Paul Romanian Orthodox Church, Dearborn Heights MI

Bookmark the permalink.